Hagyományok

Hagyományok:

Szüreti mulatság

Megemlékezés az aradi vértanúkról

Megemlékezés október 23-ról (alsó tagozatban interaktív, felső tagozatban ünnepélyes formában)

Múzeumi nap

Halloween

Mikulás

Luca-nap

Karácsony (iskolai és osztály)

Nemzetiségi nap

Valentín-nap

Farsang

Megemlékezés Március 15-ről (alsó tagozatban ünnepély, felső tagozatban interaktív formában)

Föld napja

Janikovszky-napok

Gyermeknap

Erdei iskola

Osztálykirándulás

Ballagás

Nyílt órák

Zsákbamacska foglalkoztató


Janikovszky-nap

Egy napon, amikor éppen az udvaron játszottam az osztállyal, és már sorakoztunk, az igazgató meghirdette, hogy a Janikovszky-nap alkalmából benevezhetünk egy “Itt alvós pizsipartira”.

Ahhoz, hogy ez teljesüljön, el kellett olvasni Szabó Magda “Mondják meg Zsófikának!” című regényét. Elkezdtem olvasni, onnantól a fejemben kavarogtak a szereplők: Zsófika, Pista bácsi, Szabó Márta, Viki néni és a többiek. Fontos volt, hogy emlékezzek, mert beugró mini-tesztet írtunk, hogy biztosak legyenek tanáraink abban, hogy ismerjük a művet.
Sikerült a teszt, így anyával beszereztünk gyorsan egy hálózsákot. Pénteken délután otthon bepakoltam és nagy izgalommal elindultunk az iskolába. Klári néni, Noémi néni és Renáta néni már berendezték “lakhelyünket”, a könyvtárat. A szőnyeg, meg a tornaszivacsok és a hálózsák már felérnek egy luxus Ikea ággyal. Amikor elhelyezkedtünk, megnyílt az irodalmi kávéház. Forró csokit és még koffeinmentes kávét is ihattunk. Miután átbeszéltük a regényt, lementünk a konyhába, mert magától a vacsora nem készül el. Én nem sejtettem, hogy ha az ember éhes, mi mindenre képes. Vacsora után felmentünk a könyvtárba, ahol activitizni kezdtünk.
A rajzolásnál vérzett el legjobban a csapat. A késő estében szabadon tölthettük az időnket, az álmosság növekedésével felavattuk újdonsült “fürdőszobánkat” fogmosással. Visszavonultunk a könyvtárba, bekuckóztuk magunkat és Renáta néni japán meséket olvasott, hátha elalszunk. De nem volt az olyan könnyű! A csapat hosszú beszédes-nevetős küzdelem után lassan elszunyókált.

Felébredve összekészítettük kis motyóinkat, és jólesően ittuk meg a reggeli forró csokit, a friss szendviccsel, amit Renáta néni készített nekünk. Én még maradtam volna, remélem jövőre is lesz ilyen móka!

Jászai Léna (2016/2017 – 4.f)


Janikovszky-éj

Idén a Janikovszky-éj kisebb változással került megrendezésre. Ugyanis ebben az évben a negyedikesek is ott lehettek. Ahhoz, hogy részt vehessenek a diákok, el kellett olvasni a Mondják meg Zsófikának című könyvet. Az osztályunkból heten is megtettük és mindannyian sikeresen teljesítettük a próbát is, azaz a szövegértést. Meglepetésünkre rajtunk kívül csak egy felsős került be az esti programba.

Amikor elérkezett a várva várt nap, kettős érzéssel ballagtam az iskolába. Nagyon kíváncsi voltam, mi fog történni, milyen lesz. Másrészt viszont el tudtam volna képzelni az iskolamentes délutánomat is. Már reggeltől minden az esti program körül forgott. Klári néni megismételtette velünk a könyv történetét.

Amikor 6 óra körül beértem a könyvtárba, a földön már tornatermi matracok hevertek. Azonnal tudtam, hogy az lesz az “ágyunk”. Néhány osztálytársam már ott volt, és elfoglalta a helyét. Én is így tettem.

Amikor mindenki odaért, elkezdődtek a programok. Az első egy irodalmi kávéház volt, amikor körbeültünk egy asztalnál és bármely témát megvitattunk. Kávét vagy kakaót is lehetett ehhez kiválasztani. Másodikként paprikás krumplit főztünk közösen, mindenki krumplit és virslit pucolt és közben jókat nevetgélt. Olyan jól szórakoztunk, hogy észre sem vettük, annyira tele lett a fazék, hogy felpúposodott és kifolyt. Ezt követően aktivitiztünk egy jót, utána pedig bebújtunk a hálózsákjainkba és hallgattuk, ahogy Renci néni mesét olvas. Természetesen ettől senki még nem aludt el, de hajnalig beszélgetett.

Nagyon örültem, hogy részt vehettem a Janikovszky-éjen. Teljesen más volt, mint a hétköznapok vagy ami megszokott az iskolában. Mindenkinek azt javaslom, hogy legalább egyszer érdemes ott lenni, az “Éjszaka az iskolában” akción!

Szigl Alexander (2016/2017 – 4.f)


Hungarikumok Napja

Február 3-án megrendezésre került a Hungarikumok Napja. Már ebédkor bemutatásra kerültek a magyar ízek, mert minden gyerek kapott egy túró rudit, ami igazi magyar édességnek számít! Ezután a diákok és a tanárok lementek a tornaterembe, ahol minden osztály bemutatott valamit, ami Magyarországhoz köthető. Pl. barlangok, kutyák, játékok. Miután ez véget ért, néptánc bemutatóra és táncházra került sor. Mikor vége lett, elkezdődtek a kézműves foglalkozások. Itt lehetett pl.: levendulazsákot, hímzést készíteni, agyagozni, hagymát ültetni, gyöngyöt fűzni. Fél négykor minden osztály lement az ebédlőbe és jobbnál jobb magyar ízt kóstolhatott meg. Volt ott kolbász, téliszalámi, méz, gulyás, alma, almalé és dobostorta. Senki nem ment üres gyomorral haza.
Reméljük, hogy külföldi iskolatársaink megszerették a magyar ízvilágot, és mindannyian megismertük Magyarország értékeit.

Buczkó Ákos Koppány (2016/2017- 4.f)