Békés Iskolák program Stuart W. Twemlow (pszichiáter) és Frank C. Sacco (pszichológus) szerzőpáros negyvenéves kutató- és terepmunkáján alapuló módszer az iskolai erőszak kezelésére és megelőzésére, amelyet ma már a világ számos iskolájában (Amerikában, Jamaicában, Ausztráliában és hazánkban) sikerrel alkalmaznak.

 

Az iskolai konfliktusok és agresszió kezelésére hosszú távú megoldást jelenthet a Békés Iskolák program bevezetése. Ennek lényege, hogy az iskolában keletkező agresszív megnyilvánulások és bántalmazás megértése során az iskolai közösség egészének légköréből kell kiindulni; a bántalmazást a rendszer, és nem az egyén szintjén kell értelmezni. Eszerint a bántalmazás megjelenéséhez a közösségben három tényező együttes jelenléte szükséges: bántalmazó, áldozat és szemlélők. A szemlélet legfontosabb eleme annak felismerésre, hogy a bántalmazás kimenetelét a szemlélők magatartása határozza meg, akik aktív helyeslésükkel vagy passzív nemtörődömségükkel felerősíthetik a bántalmazó viselkedést, közbeavatkozó elutasításukkal viszont megakadályozhatnák annak kifejlődését.

 

A Békés Iskolák program tehát alapvetően a közösség szemléletét, az ott rejlő passzivitást igyekszik megváltoztatni. Az adott intézmény egyedi problémáit tárja fel, a belső erőforrásoknak és igényeknek megfelelő választ kínál, elsősorban az intézményben dolgozók aktív és kreatív részvételére építve.

 

A programról bővebben tájékozódhat a www.bekesiskolak.hu honlapon.

A mi békés iskolánk programunk

És te tudod, mi az a bullying?