Intézményünk 2023-ban Erasmus pályázatot adott be.
A pályázatunkat elfogadták:
Az Erasmus+ programról itt olvashatnak bővebben:
A partneriskolánk honlapja: https://rundhoejskolen.aarhus.dk/
A város, ahova megyünk Aarhus, Dánia második legnagyobb városa: https://hu.wikipedia.org/wiki/Aarhus

Az idei év témája a környezetvédelem, fő célja az angol nyelv gyakorlása, és nem csak két tannyelvű tagozatos gyerekek pályázhatnak, hanem az összes nyolcadikos tanuló.

Tervezzük, hogy minden évben indulunk a pályázaton, ezért a mindenkori nyolcadik osztályból választjuk ki az utazó csapatot, így felépítve egy komoly motivációs hátteret. Természetesen a fegyelmezési problémák pontlevonást fognak jelenteni. De nem visszamenőleg, hanem 2023. szeptemberétől számítva. Bízunk benne, hogy ilyen nem is lesz. 🙂

Az utazás várható időpontja. 2024. május.

Az utazók létszáma: 16 tanuló ( 8. évfolyamos) + 2 kísérőtanár

       Az utazás időtartama: 1 hét

Megvalósulás 2023/24

Projekt I. rész
Tanári szakmai út Dánia
Résztvevői beszámolók
Dániában tartott előadások prezentációja:

Nefoussi Márta

Talata Anna

Horváth Rita Mária

Balikó-Szebeni Dóra

Pintér Karolina

Horváthné Szarvas Jolán

Dallan Troyer

Bánlaki Antalné

Jamrik Katalin

Baloghné Dankó Adrienne

Projekt II.rész
Egyéni utak: tanártovábbképzésen való részvétel
Résztvevői beszámolók:

Pintér Karolina -Firenze

Jamrik Katalin – Izland

Projekt III.rész
Tanulók dániai útjának várható időpontjai 2024.05.12.-19.

Beszámoló:

Az ERASMUS+ mobilitási program keretében 16 tanuló (Adorján Bernadett, Antal Réka, Berger Bendegúz, Dürgő Panna, Kapta Zelina, Kárpáti Mira, Kiss Domonkos, Koppándy Dóra, De Moed Nicoline Kata, Papp Zsanett, Risko Vivien, Salamon Kira, Salamon Zara, Sándor Máté, Slonszki Linett, Varga Lilla) és 2 tanár (Balikó-Szebeni Dóra, Horváth Rita) utazott Dániába 2024. május 12-19. között.

Vasárnap: kora reggel repülővel indultunk Billundba, majd onnan busszal utaztunk tovább. 13 órakor érkeztünk Aarhusba, ahol már vártak minket a családok.

Hétfő: A dán diákokkal együtt érkeztünk reggel az iskola, oda ahol az őszi szünetben a tanári csoport is volt. Átadtuk az ajándékba hozott karkötőket és Túró Rudikat. Bemutatták nekünk az iskolát és elkezdtük az Erasmus projektfilmünket. Megmérettettük magunkat Backgammon játékban és elkészítettük az esti közös vacsorához a desszertet. Csapatépítő játékok és métázás után a finom ételek (amit a családok hoztak nekünk) elfogyasztásával zárult a nap.

Kedd: A Moesgaard Múzeumban töltöttük a délelőttöt és elkezdtük a másik projektfeladatot is. Ezt a dán tanárok találták ki diákjaiknak. Péntekre kellett elkészülni annak a kisfilmnek is, ami a dán és magyar fiatalok helyzetét mutatja be.

Szerda: Aarhus „skanzenjében” (Den Gamle By) töltöttük a délelőttöt, majd a kiscsoportokban városnéző túrára indult a csapat, amit fényképekkel kellett dokumentálni a diákoknak.

Csütörtök: Az Aros Múzeumban töltöttük a délelőttöt, este pedig az Aarhus – Silkeborg elsőosztályú labdarúgó mérkőzésen szurkoltunk együtt.

Péntek: bemutatták a diákok a projektfilmeket, majd 10 órakor részt vettünk a végzős diákok bolondballagásán (Karamellsdag). Szomorúan, örök emlékekkel szálltunk fel a buszra, az estét már Billundban töltöttük. Egy élményhotelben (Lalandia) volt a szállásunk, így este sem unatkoztunk.

Szombat: A LEGOLAND egy 10 hektárnyi területen összesen több mint 58 millió – LEGO kockából felépített élménypark. Nyitásra érkeztünk és záróráig maradtunk, kihasználva a sok-sok lehetőséget !!! Egész héten gyönyörű időnk volt ez még inkább fokozta az ottlétünk jó hangulatát.

Vasárnap: A napot a szálloda Aquadomjában fürdőzéssel töltöttök és az esti géppel érkeztünk haza.

A diákok teljesítették az elvárt produktumot : csoportonként 3-5 perces riportfilmeket forgattak a dán kortársakkal a környezettudatos magatartásról, életformáról angolul. Kiváló lehetőség volt ez az utazás arra, hogy angol tudásukat idegen nyelvű környezetben használják, hogy szociális, digitális készségeik fejlődjenek, hogy más kultúrát ismerjenek meg, hogy különleges tapasztalatokat gyűjtsenek.

Köszönjük igazgatónőnek és Jamrik Kati néninek!

Az út képes beszámolóját az alábbi

ppt-én megtekinthetik:

https://docs.google.com/presentation/d/1UAOelYVTHaYo9rPJ1okMmJMntXb1gn0W/edit?usp=drive_link&ouid=112168343882841933139&rtpof=true&sd=true

A tanulók angolnyelvű projektfilmjét itt tekinthetik meg.

https://youtu.be/RbSFDmERtzk

https://youtu.be/Xur-nt1U2V0

https://youtu.be/Wzg4fQwHeWA

https://youtu.be/pS_7YjR3Fe0